Преждевременна еякулация

erektdisfПреждевременната еякулация (ПЕ) е широко разпространена сексуална дисфункция, която се определя научно кaто персистираща или често настъпваща еякулация при минимална стимулация преди, по време или скоро след пенетрация и преди желаното от пациента време?.

Лекарят трябва да обърне внимание на фактори, влияещи на продължителността на фазата на възбуда, като възраст, нов партньор или ситуация, както и честотата на сексуалните актове. Това нарушение предизвиква сериозен индивидуален дистрес и междуличностни конфликти. delayxetineПонякога еякулацията настъпва без ерекцията да е достатъчна за пенетрация и извършване на цялостен акт.

Точни времеви критерии за продължителността на акта няма постулирани. Международно проучване ICD-10 определя 15 сек. като граница за ПЕ, тази стойност не се приема от повечето автори, общо е мнението, че при мъжете, нестрадащи от тази дисфункция, актът продължава между 2 и 10 минути. Не е решено в консенсусен план дали критерият трябва да е времеви или по-скоро личната оценка на конкретния пациент.

Опитвани са различни класификации на преждевременната еякулация по отношение на настъпването й, дали е съществувала винаги или е придобита в последно време. С един партньор ли се наблюдава или при всички, както и съпроводена ли е с еректилни проблеми или е самостоятелна. delayxetine-box7-300x300Тези опити за класификация се свързват с различни теории за нейната етиология и патогенеза. Несъмнено е схващането, че причините се крият както в чисто биологични, така и в психологически, бихейвиористични аспекти, а съществуват и смесени въздействия.

Нека разгледаме някои симтпоми, считани за информативни в това състояние:

1.Свръхчувствителност на пениса
Много мъже съобщават за висока чувствителност на пениса. Ако тя съществува, може да предизвика ниски прагове на отключване на еякулаторния рефлекс.

2.Еякулаторни нарушения при мастурбация
ПЕ се определя по контрола на еякулацията при коитус, но много пациенти наблюдават нарушение също и при мастурбация. Други пациенти при мастурбация имат нормални еякулационни латентности. Втората група мъже е по-успешна за третиране, остават по-малко възбудени при мастурбация и могат да контролират стимулацията си ефективно.
dlx-2-300x300
3.Десинхронизация на възбудата и еякулацията
Еякулацията и оргазмът определят кулминационната точка на сексуалната възбуда. Мъже с ПЕ съобщават за ниска сексуална възбуда, но близост до момента на еякулация в сравнение с мъжете без нарушение. При ПЕ може да се достигне до оргазъм при субмаксимални нива на възбуда.

4.Дисоциация на изхвърлянето на спермата и соматичните контракции
При акта на еякулация има двойно симпатикусово-медиирана емисия на спермата, която се влияе от простатната функция и затварянето на мехурната шийка. При част от пациентите с ПЕ има не само кратка актова латентност, но и липса на допълващите соматични контракции, и като резултат накапване на спермалната течност от члена.  задържане

5.Съчетание с еректилна дисфункция
Голяма част от пациентите с ПЕ съобщават за еректилни проблеми като този процент 0650-3достига до 30%. Те достигат до еякулация при частична или недостатъчна ерекция, като пикът в твърдостта и напълването на члена е точно преди или в момента на еякулиране. Тези дисфункции са отделни или взаимосвързани и от внимателната анамнеза и опитът на лекаря те може да бъдат диагностицирани правилно, и съответно третирани с успех.

6.Честота на еякулациите
При висока честота на еякулациите се постига подобрение в латентностите заради рефракторен еякулаторен период при мъжете.

^920AABBFA4982C3C262F1D6A792C8CC68F4966F5AA36DA0647^pimgpsh_fullsize_distr

Вашият коментар